Üçüncü Yılında Suriye Krizi Konferansı

Üçüncü Yılında Suriye Krizi Konferansı

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve T.C. Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) tarafından düzenlenen “Üçüncü Yılında Suriye Krizi” konferansı 24 Nisan 2014 tarihinde Anadoluhisarı Yerleşkesi’nde yapılmıştır. Prof. Dr. Ayşegül Sever ve Doç. Dr. Mesut Özcan’ın açılış konuşmalarıyla başlayan konferansta, üç yılı aşkın bir süredir uluslararası ilişkiler ve Türk dış politikası gündeminin ön sıralarında yer alan Suriye krizinin farklı boyutları çeşitli üniversite ve kurumlardan gelen konuşmacılar tarafından değerlendirilmiştir. 

             

Suriye krizine yön veren yerel ve bölgesel dinamiklerin ele alındığı ve oturum başkanlığını Prof. Dr. Ayşegül Sever’in yaptığı ilk oturumda Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Seda Altuğ, Suriye iç savaşındaki mevcut durumu hükümet ve muhalif gruplar perspektifinden ele alırken, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fulya Atacan Suriye meselesinin Mısır başta olmak üzere diğer Arap isyanlarıyla benzerlik ve farklılıklarını ortaya koymuştur. SAM Başkanı Doç. Dr. Mesut Özcan ise 2000’ler boyunca Türkiye-Suriye ilişkilerine yön veren siyasi, ekonomik ve kültürel unsurlar çerçevesinde Ankara’nın mevcut Suriye politikasının ana hatlarını aktarmıştır. 

Oturum başkanlığını Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr Yüksel Taşkın’ın yaptığı konferansın ikinci oturumunda küresel aktörlerin Suriye krizine yaklaşımları tartışılmıştır. Bu kapsamda Kadir Has Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serhat Güvenç ABD, AB ve NATO’nun Suriye politikasını Kosova ve Libya gibi geçmiş örnekler ışığında değerlendirirken, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fatih Özbay Rusya’nın yaklaşımını şekillendiren ekonomik ve stratejik endişelere vurgu yapmıştır. İstanbul Şehir Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Berdal Aral ise insani müdahale kavramı çerçevesinde Birleşmiş Milletler’in Suriye krizindeki rolünü uluslararası hukuk bakımından değerlendirmiştir.

            

Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Dr. Ece Öztan’ın başkanlığını yaptığı ve Suriye iç savaşından kaynaklanan mülteci krizinin ele alındığı üçüncü ve son oturumda ise Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Suna Gülfer Ihlamur-Öner Türkiye’nin mülteci rejimi ekseninde Suriye krizinin yansımalarına değinirken, Uluslararası Göç Örgütü’nden Selma Masic bu örgütün Türkiye’de ve diğer komşu ülkelerde bulunan Suriyeli mültecilere yönelik faaliyetlerini anlatan bir sunum yapmıştır. İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi’nden Metin Çorabatır ise Suriye mülteci krizinde uluslararası örgütler ve yerel sivil toplum kuruluşlarının rolünü değerlendirmiştir. Konferansın son oturumu Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkilisi Elif Selen Ay’ın bu kurumun Türkiye’de bulunan Suriyeli mültecilere yönelik aktiviteleri hakkında kapsamlı bilgiler aktardığı konuşmasıyla sona ermiştir. 

           

HIZLI ERİŞİM