Siyasal Bilimler Dergisi Toplumsal Hareketler Özel Dosyası için Makale Çağrısı


Siyasal Bilimler Dergisi Toplumsal Hareketler Özel Dosyası için Makale Çağrısı:                                                                

“Toplumsal Hareketlerin Değişen Dinamikleri: Yerel ve Ulus-ötesi Mücadeleci Siyaset”

21. yüzyılın başından itibaren dünya genelinde yükselişe geçen bir toplumsal hareket eylemliliği ile karşı karşıya bulunmaktayız. 1999 yılında meydana gelen Seattle Protestosu’yla beraber, dünya genelinde birçok hareket güçlerini birleştirerek kapitalist küreselleşmenin ürettiği eşitsizlik, ekolojik dengenin bozulması ve anti-demokratik uygulamalara karşı mücadele etmeye başladı. Bu amaçla, yerel, ulusal ve ulus-ötesi hareketler aralarında ulusal sınırların ötesine geçen bağlar kurup, “hareketlerin hareketi” olarak da adlandırılan “Küresel Adalet Hareketi”ni meydana getirdiler. 

Düzenledikleri küresel protesto eylem ve kampanyaların yanı sıra, aktivistler aralarındaki bağları güçlendirmek, hareketlerinin ortak anlam çerçevelerini üretmek ve bilgi, strateji ve taktik paylaşımlarında bulunmak amacıyla küresel, bölgesel, ulusal ve yerel düzeyde sosyal forumlarda bir araya gelmeye başladılar. 2010’lu yılların başı ise hâlihazırda yükselişe geçmiş olan protesto dalgasının içerisinde yeni bir dönüm noktası oldu. Bu yeni aşamada, Mısır, A.B.D., İzlanda, İspanya, Yunanistan, Brezilya ve Türkiye gibi farklı ülkelerde “işgal et” protestoları ortaya çıktı. Bu protestolar sırasında, farklı hareketlerden gelen aktivistlerin oluşturduğu geniş katılımlı hareket koalisyonları, kendi bağlamlarında sorun olarak gördükleri belirli meselelerin –Mısır’da otoriter yönetim; A.B.D., İzlanda, İspanya, Brezilya ve Yunanistan’da ekonomik kriz ve eşitsizlik; Türkiye’de ise çevre tahribatı, polis şiddeti ve anti-demokratik uygulamalar- üstesinden gelebilmek için hedeflerine ulusal devlet ve siyasi kurumlarını oturttular. ‘İşgal et’ hareketleri ilk bakışta ulusal hareketler gibi gözükmesine rağmen, aynı zamanda birçok ulus-ötesi unsuru da içermektedir. Bunun başlıca nedeni, eylem biçimlerinin, taktik ve stratejilerinin, örgütlenme modellerinin ve anlam çerçevelerinin birbirine çok benzemesi ve hatta birçok noktada ortak olmasıdır. Bunun yanı sıra, her ne kadar seferber oldukları meseleler farklılık gösterse de, bu hareketlerin her biri diğeriyle bağlar kurmuştur ve eylemleri sırasında ulus-ötesi hareket ağlarına katılarak, onlardan faydalanmıştır. Bunun da ötesinde, bu hareketlerin seferber olduğu ve ortak olarak paylaştıkları ana tema, kitlelerin ekonomik, siyasi ve çevreyle ilgili meselelerde karar alma süreçlerinden dışlanıyor olmasıdır. Bir anlamda, “İşgal Et” hareketlerini liberal demokrasinin krizine karşı seferber olmuş ulus-ötesi bir hareketin yerel ve ulusal ifadeleri olarak görmek mümkündür.  

On yılı aşkın süredir yaşanmakta olan bu ulus-ötesileşme süreci, yerel ve/veya ulusal işçi, insan hakları, çevre, feminist, barış, LGBT ve diğer kimlik hareketlerinin, önlerinde bulunan fırsatlar, örgütlenme yapıları, eylem repertuarları ve anlam çerçeveleri açılarından bir dönüşüm içine girmesine neden olmuştur. Bu çerçevede, Siyasal Bilimler Dergisi’nin Toplumsal Hareketler özel sayısı toplumsal hareketlerin dönüşümünü Türkiye ve dünyadaki örnekler üzerinden inceleyen makalelere yer verecektir.

Siyasal Bilimler Dergisi Marmara Üniversitesi tarafından senede iki kere yayınlanan disiplinlerarası bir dergidir. Dergi Türkçe, İngilizce ve Fransızca dillerinde yazılmış bilimsel makaleleri yayınlamaktadır. Toplumsal Hareketler Özel Dosyası için makale gönderme son tarihi 12 Ocak 2014’tür.

Daha Fazla Bilgi İçin,
http://siyasal.marmara.edu.tr/akademik/yayinlar/siyasal-bilimler-dergisi/
siyasalbilimlerdergisi@marmara.edu.tr


Bu sayfa Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından en son 06.11.2013 15:48:37 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM