Çalıştay: Karşılaştırmalı Perspektiften Çin ve Türkiye: Ekonomi, Siyaset ve Toplum, 23 Mayıs 2014

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve T.C. Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (SAM) ev sahipliği yaptığı “Karşılaştırmalı Perspektiften Çin ve Türkiye Çalıştayı" 23 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleştirildi. Anadoluhisarı Kampüsü’nde yapılan çalıştay, SAM Başkanı Prof. Dr. Ali Resul Usul, İng. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yüksel Taşkın ve aynı bölüm öğretim üyelerinden Dr. Çağdaş Üngör Sunar'ın açılış konuşmalarıyla başladı.

   

Çalıştayın "Devlet ve Toplum" adlı ilk panelinde New York Üniversitesi doktora öğrencisi Selda Altan, SETA Ekonomi Koordinatörü Doç. Dr. Sadık Ünay, ODTÜ Uluslararası İlişkiler bölümünden Yard. Doç. Dr. Ceren Ergenç ve İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ulaş Başar Gezgin birer konuşma yaptılar. Panel, Çin'de ve Türkiye'de kentsel dönüşüm, tarih yazımı, kültürel iletişim ve kalkınma dinamikleri gibi bir dizi temayı karşılaştırmalı olarak ele aldı. Öğleden sonraki "Dış İlişkiler Paneli" Çin ve Türkiye'nin dış politika vizyonları, bölgesel politikaları ve kamu diplomasilerindeki benzerlik ve farklılıklara odaklandı. Oturumda Dr. Çağdaş Üngör Sunar, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Doç. Dr. Kutay Karaca ve Boğaziçi Üniversitesi doktora öğrencisi Kadir Temiz birer sunuş yaptılar. Çalıştayın üçüncü ve son paneli ise Çin ve Türkiye'deki kalkınma politikaları ve ekonomik büyümeye odaklandı. Kadir Has Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ali Akkemik ve Boğaziçi Üniversitesi'nden Dr. Altay Atlı'nın katkıda bulunduğu "Ekonomi Paneli" iki ülkenin sanayileşme pratikleri arasındaki farklılıkları ele aldı.

     

Türkiye'deki az sayıdaki Doğu Asya uzmanını bir araya getiren çalıştay, İstanbul'daki farklı üniversitelerin öğretim üyeleri ve öğrencileri, Çin'deki güncel gelişmeleri takip eden gazeteciler ve iş adamları tarafından izlendi. Sorularıyla ve yorumlarıyla çalıştayımıza katkıda bulunan tüm izleyicilere teşekkür ederiz.       

Çalıştay programı için tıklayınız.

HIZLI ERİŞİM