4. Uluslararası Mavi Karadeniz Konferansı Tamamlandı

Marmara Üniversitesi tarafından Marmara Belediyeler Birliği’nin desteğiyle düzenlenen "4. Uluslararası Mavi Karadeniz Konferansı" Marmara Üniversitesi Anadoluhisarı Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin öncülüğünde düzenlenen ve bu yılki teması “Karadeniz’de Çatışma Çözümü, İşbirliği ve Demokratikleşme İçin Yerel ve Uluslararası Perspektifler” olan akademik buluşmaya 19 ülkeden toplam 133 akademisyen ve araştırmacı katılımda bulundu. Karadeniz Havzası’ndaki siyasi, ekonomik, toplumsal ve stratejik sorunlar ve çözüm yollarının tartışıldığı konferansa TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Selçuk, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozdoğan ile çok sayıda yerli ve yabancı akademisyen katıldı.

Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Selçuk, üniversite bünyesinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verirken, Yukarı Karabağ ve Ermenistan sorununa vurgu yaptı. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozdoğan ise konferansın Karadeniz’de barışçıl bir ortamı hazırlayacak çözümleri ele alacağını belirterek, “Karadeniz’in ortak sorunlara çözüm aramayı hedefleyen etkinlik kapsamında Karadeniz Havzası’ndaki siyasi sorunların ve çatışmaların çözümü için bölge devletleri arasında yerel ve ulusal işbirliğini geliştirecek bir akademik tartışma ve bilgi-tecrübe alışverişi ortamını oluşturma gayesindeyiz. Barışçıl bir Karadeniz Havzası’nın oluşturulması için akademik camianın öncü rolünü uygulamaya geçirmek üzere ihtiyaç duyulan tartışma ve çözüm arama zeminini kuracağız” derken, sempozyuma verdiği özel emeklerden ötürü Prof. Dr. Alaeddin Yalçınkaya, Doç. Dr. Erbay Arıkboğa ve Dr. Şükrü Yazgan’a teşekkür etti.

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya ise yaptığı konuşmada, Karadeniz’in kirlilikten dolayı büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Karadeniz çevresi gergin bir coğrafya çevre açısından bakarsak, gerek Tuna nehri üzerinden Marmara’ya akan kirlilik özellikle Rusya bölümündeki kimyasal atıklar nedeni ile Karadeniz çok ciddi bir tehlike altında. Bunun sağlıklı bir şekilde tartışılması lazım. Türkiye önemli adımlar attı. Türkiye tüm coğrafyasında kirlilikle savaşan bir ülke. Bu önemli bir hadisedir ama yeterli değildir. Biz Karadeniz’e tekrar mavi bir Karadeniz olarak sahip çıkmak istiyoruz” dedi.

           
           


HEDEF, BÖLGESEL BARIŞIN DEVAMI

Açılış konuşmalarının ardından programın ilk gününde Yeditepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Faroz Ahmad, Avrupa Bölgeler Meclisi Başkanı Hande Bozatlı’nın yanı sıra Victor Popa, Murad İsgenderov, Xatire Yusifova, Anano Gorgodze, Murat Daoudov, Mariya Rosenko, Ana Vasilache, Murat Ercan, Gökberk Yücel, Plamen Dimitrov, sunumlarını yaparak, bölgesel barışın devamı için çözümlerini açıkladı.

           
           


PROGRAMIN İKİNCİ GÜNÜNDE ÖNEMLİ KONULAR VAR

Programın ikinci gününde de oldukça çarpıcı konular tartışıldı. “Karadeniz’de Devam Eden Çatışmalar ve Barış Arayışları”, “Karabağ Sorunu’nda ABD, Rusya ve AB”, “Rusya-Gürcistan Çatışması ve Gürcistan Cumhuriyeti’nin Topraksal Bütünlüğüne ve Politikalarına Etkileri”, “Gürcistan’a Rusya’nın Müdahalesi”, “Sovyet-Sonrası Azerbaycan’da Dinin ve Kimliğin Değişen ve Dönüşen Doğası”, “Karadeniz Bölgesi’nde Yerel Yönetim Uygulamaları: Yerel Yönetim ve Sivil Toplumun Etkileşiminin Desteklenmesi”, “Bölgesel Enerji Politikaları: İşbirliğinin mi yoksa Çatışmanın mı Kaynağı?”, “Türkiye ve Enerji Boru Hatları”, “Karadeniz Bölgesinde Doğal Gaz ve Siyaset”, “Karadeniz Bölgesi Güvenliğinin Oluşumunda Bölgesel Organizasyonların Rolü”, “Din, Kimlik, Kültür, Toplumsal Değişim, Göç ve Azınlık Politikaları”, “Tarih, Toplum ve Kimlik: Türkiye’nin Karadeniz Bölgesine Yönelik Algısı” konuları masaya yatırıldı.

           
     

Bu sayfa Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından en son 19.02.2018 16:59:00 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM