“Anayasa Mahkemesi’nin Denetim İşlevi ve Bireysel Başvuru” Konulu Panel Gerçekleştirildi

21 Ekim 2016 tarihinde Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Ahmet Kemal BAYRAM ve Dr. iur. Nurten İNCE’nin hazırladığı “Anayasa Mahkemesi’nin Denetim İşlevi ve Bireysel Başvuru” konulu Panel gerek öğretim üyelerimizin gerekse de öğrencilerimizin yoğun katılımı ile gerçekleşmiştir.

                               

Panel’e Sayın Rektör yardımcımız ve dekanımız Prof. Dr. Recep BOZDOĞAN ile konuşmacı olarak Prof. Dr. iur. Dr. des. h.c. Philip KUNİG ( Berlin Frei (Hür) ile Türk-Alman Üniversitesi Anayasa ve İdare Hukuku Bölüm Başkanı; Berlin Anayasa Mahkemesi Eski Hakimi) ile Prof. Dr. Engin YILDIRIM ( Anayasa Mahkemesi Hakimi, Başkan Vekili) katılmıştır. Bu panelin moderatörlüğünü sayın Prof. Dr. Haluk ALKAN (İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı) üstlenmiştir.

                              

Açılış konuşmasında Prof. Dr. BOZDOĞAN hukuk devleti ve bir hukuk devletinde normlar hiyerarşinde en üst sırada yer alan anayasa metinlerinin önemine değinip hukuki işlemlerin anayasaya aykırı olmaması ilkesinin;  anayasaya uygunluğunun yargı yoluyla denetlenmesi fikrini de doğurduğunu belirtip Anayasa Yargısı’nın temel hakları korumada ulaştığı gelişmişlik seviyesinin en son basamağında “ Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru” kurumunun yer aldığını belirtmiştir.

Sayın Prof. Dr. Haluk ALKAN da erkler ayrımının bir hukuk devleti için olmazsa olmazı olduğunu belirtip kamu gücünü kullananların yaptıkları işlemlerinin denetlenmesinin önemini açıklamıştır. 2010 yılında yapılan referandum ile halk tarafından kabul edilip anayasamızda yer alan “ Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru” konusunun önemi nedeniyle konuyu hem pratik hem de teorik olarak açıklayacak iki konuşmacının bulunmasından duyduğu mutluluğu dile getirmiştir.

                             

Prof. Dr. KUNİG Alman Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru konusunu çok güncel bir olay olan Kanada ile AB arasında ekim ayında imzalanması planlanan Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması'na (CETA)  karşı bireysel başvuru üzerinden anlatarak Anayasa Mahkemesi’nin denetim işlevlerinin sınırını göstermiştir. Bu anlaşmaya karşı 125 binden fazla kişinin dilekçesiyle Federal Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapıldığını ve ihtiyati tedbir istemli bu davayı Anayasa Mahkemesi’nin kabul edinip nasıl karar verdiğini, anayasa yargısının önemi ve sınırlarından bahsetmiştir.

                            

Prof. Dr. YILDIRIM’ da Anayasa Yargısı’nın doğuşunu tarihsel ve karşılaştırmalı olarak anlatıp Anayasa Mahkemesi’nin görevleri hakkında detaylı olarak öğrencilerimizi bilgilendirmiştir. Türk Hukuku’nda Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru’nun koşullarını güncel konular eşliğinde açıklayan Prof. Dr. YILDIRIM Anayasa Mahkemesi’nin iş yükünün büyük bir bölümünü bireysel başvuruların oluşturduğunu da açıklamıştır.

                             

Öğrencilerimizin katılımı ve tartışma bölümü ile sona eren Panel’de emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz.

HIZLI ERİŞİM